Vinterbadning:
Sådan kommer du godt i gang
Er du en af dem, der længe har gået og overvejet, om vinterbadning er noget for dig? Måske har du endda fejet det lidt af banen og tænkt, at det ikke var noget for dig. Inden du udelukker det helt, kan du her læse mere om de mange fordele og ikke mindst få gode råd til vinterbadningen.
Der er ingen tvivl om, at vinterbadning er blevet mere og mere populært over de seneste år, og flere har fået mod på at prøve kræfter med det kolde gys. Selv om det kan være en overvindelse i sig selv at tage overtøjet af og træde ud i det iskolde vintervand, er det vigtigt at huske på, at vinterbadningen har mange gavnlige fordele, både for kroppen og sindet. Nedenfor vil vi opsummere, hvad det netop er det kan, og ikke mindst give dig de væsentligste fakta om vinterbadning.
Hvorfor er vinterbadning sundt?
Hopper du en tur i det kolde gys, giver det dig flere sundhedsfordele. Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage end andre og generelt føler sig sundere. Det kan selvfølgelig være svært at afgøre, om det er de sunde, der vinterbader, eller om man bliver sundere af at vinterbade. Der findes dog adskillige forklaringer på, hvorfor netop vinterbadning er sundt.
Hvad gør vinterbadning ved kroppen?
Når du udsætter din krop for en tur i det kolde vand, aktiverer de kolde temperaturer immunsystemet. Det resulterer i, at dit adrenalinniveau stiger, og i sidste ende kan det være med til at beskytte din krop mod diverse infektioner. Ikke nok med det, så kan en tur i bølgen blå på sigt også være med til at forebygge type 2-diabetes og styrke hjertet. Så allerede her, har du et par gode grunde til at blive vinterbader.
Det er ikke kun helbredsmæssige fordele, du får som vinterbader. Når du er hoppet i det kolde gys, udskiller kroppen endorfiner, og de påvirker både dit humør og din mentale tilstand positivt. Med det sagt, giver vinterbadning god energi, og mange vinterbadere beskriver det som lykkefremkaldende og som en særlig følelse af velvære.
I dag skal vi ofte være mange steder på én gang og har mere eller mindre altid telefonen på os. Når du vinterbader, er du nødt til at være til stede i nuet, og at være i naturen og nyde den kan føles som en form for medicin i sig selv. Alle sanser er vågne, hvilket giver en dejlig fornemmelse af ro og tilstedeværelse. Det sætter ordet sundhed i et helt andet perspektiv, mener Pia Fosnæs, personlig træner.
Kom godt i gang med vinterbadning
Der er mange måder, du kan gribe vinterbadningen an på. Du kan i bund og grund starte, når du har lyst, men den officielle sæson går fra oktober til april. Er det din første sæson som vinterbader, anbefales det, at du starter allerede i august eller september, så din krop stille og roligt kan vænne sig til de køligere temperaturer.
Er du nybegynder?
Som nybegynder kan det være en fordel at melde dig i stedet ind i en klub. Her vil du trygt kunne prøve kræfter med vinterbadningen, og her vil du møde andre, som har prøvet det før, og som kan guide dig på vej. Til en start kan det måske virke svært at overskue de kølige temperaturer, men et godt råd er at undgå at stå og dyppe fødderne. Når først du er ved vandet, så er det om at komme under i en fart – hvor nemt det end lyder.
Hvor lang tid skal man være i vandet?
Hvor længe skal du så egentlig være i vandet, når først du er kommet i? Nu er vinterbadning jo generelt ikke lange bade, og de første gange bør du nøjes med korte dyp på 5-10 sekunder. Derefter kan du lidt efter lidt forlænge tiden. Den mere rutinerede vinterbader opholder sig i vandet i op mod 40 sekunder, men kroppen har faktisk heller ikke brug for andet end lige at komme i vandet og så op igen.
Bliv godt klædt på
Inden du for alvor, kaster dig ud i vandet, kan det være en god ide at have styr på dit tøj til vinterbadningen. Det er ikke fordi, at det kræver det helt store udstyr at vinterbade. Til en start behøves du nødvendigvis ikke mere end badetøj og et håndklæde. Finder du ud af, at du er en vinterbader, kan det godt være, at du vil supplere med et par ting, ikke mindst for din egen komforts skyld.
Tilbehør til vinterbadningen
Først og fremmest vil du formentlig finde det nødvendigt med et par badesko, der kan isolere dig fra den kølige temperatur under fødderne, både inden og efter dyppet. Under selve badningen kan du få brug for en hue, især til de særligt kolde måneder. Den sørger for, at du ikke afgiver for meget varme fra hovedet.
Hold varmen med en badekåbe
Når først du kommer op af vandet, er du kold og våd, og det er derfor vigtigt, at du kan tage noget på kroppen i en fart. En badekåbe er nem at tage på, og samtidig har du mulighed for at opbevare dine genstande i de praktiske lommer foran.
10 gode råd til din vinterbadning
Nu har vi snakket om vinterbadningens mange fordele, og om hvordan du bedst kommer i gang, men hvad skal du egentlig være særlig opmærksom på, når du hopper i det kolde gys? For at give dig den bedste start kommer vi her med 10 gode råd til din vinterbadning:
- Bad aldrig alene. Det siger formentlig sig selv, men det er vigtigt at pointere, at du ikke bør bade alene, da din krop kan reagere voldsomt på det kolde vand.
- Gå kun ud til navlen.
- Bad kun på tilladte steder.
- Er du i tvivl, om dit helbred kan holde til at vinterbade, så tjek med din læge.
- Gå stille og roligt, da badebroen og trappetrinene kan være glatte.
- Hop aldrig i det kolde vand med hovedet først.
- Varm din krop op, inden du går i vandet.
- Hold fokus på dit åndedræt og træk vejret helt ned i maven, når du går i vandet for så vidt mulig at undgå midlertidig åndenød.
- Bad aldrig med alkohol eller euforiserende stoffer i blodet.
- Tag varmt tøj på efter badet og drik eventuelt noget varmt.
Til sidst skal det nævnes, at vinterbadning under graviditet frarådes på grund af det kuldechok, kroppen får. Der foreligger dog ikke beviser for, at det skulle være farligt, men det anbefales alligevel, at det bør vente til efter fødslen.
Et kuldechok og tid i naturen er dog godt til de fleste, og med de ord vil vi ønske god tur i bølgen blå!